Romania Externe Medicina Vedete Sportive Financiare Auto Invatamant
Politica Social
Fun Interesant Aparitii OZN
13 mai 2010 | 14:24 | 1 Comments

Află vârsta plămânilor tăi

Cu un aparat special, fumătorii pot afla cât de mult le-a afectat nicotina sănătatea.
Un spirometru de buzunar (dispozitiv medical pentru investigarea aparatului respirator - n.r.) analizează calitatea aerului respirat şi îţi spune dacă ar trebui să faci investigaţii medicale suplimentare pentru a depista afecţiuni pulmonare cauzate de inhalarea fumului încărcat de nicotină.


“Cu fiecare ţigară, fumătorii îşi pun în pericol sănătatea”, ne-a declarat dr. Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală.
Coordonator naţional al programului “Stop fumat!”, dr. Ciobanu supune fumătorii unui test care indică gradul de afectare al plămânilor. “Este vorba despre un test simplu şi rapid. Se introduc date ca vârsta, sexul şi înălţimea pacientului, apoi acesta suflă în aparat. Într-un minut, aerul expirat este analizat şi se afişează vârsta plămânilor. Astfel, fumătorul poate afla cât de mult i-a afectat nicotina organele respiratorii”, ne-a explicat doctorul.

 Pentru efectuarea acestui test, nările trebuie prinse cu un cleşte, împiedicând astfel ca o parte din aer să fie expirat pe nas. “Din păcate, nu doar la fumători se obţin rezultate alarmante, ci şi la cei care petrec mult timp în încăperi cu fum de ţigară”, atrage atenţia specialistul.
Interpretarea rezultatului
Dacă vârsta indicată de aparat este mai mare decât cea biologică, este semn de îngrijorare. “Pacientul va face apoi investigaţii la spirometrul clasic şi o radiografie la plămâni”, explică dr. Ciobanu. Testul nu funţionează în cazul persoanelor cu viroze, al celor care nu au fumat o oră înainte de consultaţie şi al celor care au probleme respiratorii.
Soluţii pentru «întinerirea» funcţiilor pulmonare
√ Renunţarea definitivă la fumat. A reduce numărul de ţigări pe zi nu înseamnă schimbări în starea plămânilor.
√ Evitarea statului în încăperile unde se fumează, mai ales dacă ele nu sunt aerisite corespunzător.
√ Activitatea fizică. Fie că e vorba de gimnastică, de aerobic, de grădinărit sau doar de mersul pe jos, aceasta stimulează arderile şi intensifică activitatea plămânilor.
√ Infuziile de soc, tei sau muşeţel. Acestea fluidizează secreţiile bronşice, reduc tusea.
Campania antifumat, relansată
Fumătorii care vor să renunţe la ţigări beneficiază de consiliere şi tratament gratuite în cadrul programului naţional “Stop fumat!”, ce se va relansa de mâine în mai multe centre din ţară, inclusiv la Institutul Marius Nasta din Capitală. Pentru consultaţii nu e nevoie de trimitere de la medicul de familie, ci de o programare prealabilă la linia telefonică gratuită 0800.87.86.73 (între orele 8.00 şi 20.00).

Sursa: www.libertatea.ro

1 Comentarii:

Anonim spunea...

M-am lasat de fumat de 8 anu,dar obosesc din ce in ce mai rau,chiar mergind pe strada,nu pot respira normal de la minus 2 grade in jos si de la plus 2o grade in sus,nu pot duce o caldare cu apa 30 de metri ca obosesc rau,intreb:
EXISTA RENEDIU ?sa prinzi forta ?

Trimiteți un comentariu

 
Copyright Un blog personal © 2010 - All right reserved - Using Blueceria Blogspot Theme