Romania Externe Medicina Vedete Sportive Financiare Auto Invatamant
Politica Social
Fun Interesant Aparitii OZN
18 mai 2010 | 14:12 | 1 Comments

Celulele stem pot vindeca scleroza multipla?

Celulele stem, recoltate fie de la embrioni umani, fie chiar din organismele adulte, poseda o extraordinara putere de regenerare. 
Cu ajutorul lor s-ar putea „repara” practic orice organ atins de o boala grava. Exista domenii in care aceste miraculoase celule sunt deja utilizate cu succes pentru a salva vieti, cum este cazul transplantului de maduva, la bolnavii de leucemii sau cancere, iar rezultatele cercetarilor de ultima ora ne indeamna sa credem ca solutia ar putea fi adoptata si pentru vindecarea altor boli, considerate astazi incurabile.
Astfel, mii de persoane suferinde de scleroza multipla ar putea beneficia de un tratament revolutionar, ce vizeaza injectarea cu celule stem prelevate din maduva spinarii, chiar de la bolnavi. In urma cu un deceniu, cercetatorii au intuit pentru prima oara ca celulele stem ar putea stopa si chiar anihila efectele bolii, „peticind” practic regiunile afectate din creier si maduva spinarii. Recent insa, in Marea Britanie au fost anuntate rezultatele unui studiu ce demonstreaza ca terapia este intr-adevar eficienta si ca scleroza multipla se poate vindeca.

Rezultatele obtinute sunt incurajatoare
Echipa de savanti care a ajuns la aceasta concluzie este condusa de prof. Neil Scolding, de la Universitatea Bristol; expertii britanici spun ca tratamentul a stabilizat starea de sanatate a bolnavilor si chiar s-au inregistrat „unele beneficii”. „Consideram ca celulele stem din maduva spinarii pot imbunatati in multiple moduri conditia bolnavilor de scleroza multipla”, precizeaza Scolding. Dupa cum se stie, scleroza multipla este o boala catalogata drept incurabila, care afecteaza sute de mii de persoane, din intreaga lume, atacand sistemul nervos central si condamnandu-i, in cele din urma pe bolnavi, la o invaliditate permanenta.
Din motive inca necunoscute, sistemul imunitar ataca celulele nervoase sanatoase si le distruge. Studii anterioare de laborator demonstrasera ca celulele stem se pot transforma in alte tipuri de celule, pot circula prin fluxul sangvin, pana la creier, ocupand zonele avariate din scoarta cerebrala si inlocuind practic celulele distruse. Este insa pentru prima oara cand un test de amploare, care a durat un an, demonstreaza ca celulele stem extrase de la pacienti ii pot vindeca pe acestia de scleroza multipla.
Studiul a implicat 6 bolnavi cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani, carora li s-au extras cativa mililitri de lichid spinal din regiunea pelviana. Materialul a fost filtrat, pentru obtinerea de celule stem pure, care au fost injectate in aceeasi zi in bratele pacientilor. In decursul anului ce a urmat, pacientii au fost monitorizati atent si li s-au facut tomografii periodice la nivel cerebral, pentru a se observa impactul tratamentului. Cercetatorii au remarcat ca pacientii „nu au suferit reactii adverse” in urma tratamentului iar testele sugereaza ca boala nu a mai progresat, inregistrandu-se chiar imbunatatiri in ceea ce priveste eficacitatea nervilor afectati – acestia au reactionat la impulsuri electrice mult mai bine decat o facusera inainte de inceperea terapiei.
Acum, oamenii de stiinta intentioneaza sa intreprinda un studiu mai de durata, pentru a imbunatati calitatea tratamentului. „Rezultatele sunt incurajatoare si faptul ca tratamentul este relativ lipsit de durere iar pacientii nu trebuie sa stea deloc internati in spital este cu atat mai imbucurator”, declara Dr. Claire Rice, coautoare a studiului citat.

Sursa: www.revistamagazin.ro

1 Comentarii:

Sorina spunea...

Cercetatori din SUA au reusit, in premiera, sa stimuleze o regenerare substantiala a nervilor care controleaza miscarile voluntare dupa leziuni la maduva spinarii, acest lucru reprezentand un pas important catre tratamentul de regenerare a maduvei.

Trimiteți un comentariu

 
Copyright Un blog personal © 2010 - All right reserved - Using Blueceria Blogspot Theme