Romania Externe Medicina Vedete Sportive Financiare Auto Invatamant
Politica Social
Fun Interesant Aparitii OZN
8 februarie 2011 | 12:52 | 4 Comments

Vulcanul care ar putea distruge America

Un supervulcan, care mocneste in adancurile Parcului National Yellowstone din statul american Wyoming pare, in ultimii ani, tot mai agitat, iar specialistii se tem ca ar putea declansa o catastrofa de proportii daca ar erupe, degajand o energie de cateva mii de ori mai mare decat cea provocata de eruptia vulcanului St. Helens, din 1980.

Monstrul din adancuri isi umfla muschii

In cazul materializarii unei asemenea ipoteze, doua treimi din teritoriul Statelor Unite ar putea deveni nelocuibile, din cauza norilor toxici si a furtunilor de cenusa, care ar forta milioane de oameni sa-si paraseasca locuintele si ar face ca mii de avioane sa nu se mai ridice de la sol. Caldera din Yellowstone a erupt doar de trei ori in decursul ultimilor 1,2 milioane de ani, dar savantii care o monitorizeaza afirma ca o noua eruptie este oricand posibila, dupa mai bine de 600.000 de ani de „liniste”. Ei spun ca supervulcanul aflat sub parcul din Wyoming s-a inaltat la un nivel record, in ultimii sapte ani, crescand doar in ultimii trei in medie cu 7 cm pe an, adica rata cea mai rapida de cand au inceput masuratorile stiintifice, in anul 1923.
    
Atunci cand eruptia se va declansa, ea va face ca explozia vulcanului islandez Eyjafjallajokull, din luna aprilie a anului trecut, sa para un simplu foc de artificii. Bob Smith, geolog la Universitatea Utah si expert in vulcanismul zonei Yellowstone avertizeaza ca „este o inaltare extraordinara, fiindca vizeaza o regiune foarte vasta si se produce la un nivel atat de ridicat. Initial am crezut ca o eruptie este iminenta, dar apoi am ajuns la concluzia, prin masuratori specifice, ca magma se afla la o adancime de 10 km, deci pericolul nu este imediat. Totusi, suntem cu ochii pe acel cazan in fierbere, pentru ca atunci cand magma va ajunge la 2-3 km avem intr-adevar o problema”.

Ultima eruptie a avut loc acum 70.000 de ani

    Robert B. Smith, profesor de geofizica la aceeasi institutie, care a condus recent un studiu asupra acestui supervulcan subteran, cel mai mare din lume, precizeaza insa ca datele colectate par sa indice un lucru ingrijorator: camera crustala de magma se umple cu roca topita. „Nu avem idee cat de mult va dura acest proces si nu stim nici macar daca el se va finaliza cu o explozie violenta sau daca materialul topit va gasi alte fisuri de scurgere si caldera se va desumfla iarasi”, releva el.
  
 Expertii sunt, asadar, in stare de alerta maxima, cu ochii pe formatiunea ce pare o ciuperca subterana, dar are dimensiunile unui oras precum Los Angeles, care se acumuleaza in adancurile pamantului. Conditiile extrem de dificile ii impiedica pe cercetatori sa obtina informatii precise si de aceea deocamdata ei nu pot spune exact ce se va intampla si cand anume. De la cea mai recenta eruptie violenta a calderei, acum circa 640.000 de ani, au mai existat circa 30 de eruptii mai mici, ultima avand loc acum aproape 70.000 de ani. Acestea au umplut caldera cu cenusa si lava si au format peisajul intins ca un platou care atrage in fiecare an zeci de mii de turisti in Parcul National Yellowstone. „In mod clar exista surse profunde de magma care alimenteaza Yellowstone si, intrucat vulcanul a erupt in trecutul geologic relativ recent, stim ca magma se afla la adancimi mici, aproape de suprafata. In crusta se afla cu siguranta o cantitate importanta de magma, care explica activitatea hidrotermala intensa a gheizerelor din Yellowstone. Cantitatea de caldura este imensa si daca lichidele si gazele care izbucnesc din subteran n-ar fi incalzite permanent de magma, intregul sistem s-ar fi racit inca de la momentul ultimei eruptii, acum 70.000 de ani”, precizeaza Smith.
Sursa: www.revistamagazin.ro

4 Comentarii:

Anonim spunea...

Va veni sfarsitul lumii in 2012

Dame de companie spunea...

e o prostie anonim asta cu sfarsitul lumii in 2012...

Masaj erotic spunea...

e posibil ca in fiecare an sa fie sfarsitul lumii:))))

Vila Bran spunea...

Au oamenii grija sa vina sfarsitul intr o buna zi. Un experiment scapat de sub contol si ne am dus cu totii! Se joaca cu focul de dragul!

Trimiteți un comentariu

 
Copyright Un blog personal © 2010 - All right reserved - Using Blueceria Blogspot Theme