Romania Externe Medicina Vedete Sportive Financiare Auto Invatamant
Politica Social
Fun Interesant Aparitii OZN
20 iunie 2010 | 10:12 | 1 Comments

Cea mai veche incaltaminte din lume

Faurita in urma cu peste 5.500 de ani, in zorii civilizatiei, aceasta „opinca” perfect conservata, din piele cafenie, pare sa fie cea mai veche incaltaminte din lume. Ea a fost realizata dintr-o singura bucata de piele de vaca si se prindea pe picior cu sireturi, realizate de asemenea din piele, iar omul care a purtat-o a trait cu un mileniu inainte ca egiptenii sa inalte marile piramide de la Gizeh. Obiectul, scos la iveala intr-o pestera din Armenia, este atat de bine pastrat incat „nojitele” sunt inca intacte!
Arheologii presupun ca el a apartinut unei femei care l-ar fi ingropat in mod deliberat aici, in cadrul unui ritual misterios. In pestera au mai fost gasite trei boluri de lut, fiecare continand craniul unui copil, alaturi de boabe de orz si grau si samburi de caisa. Dr. Ron Pinhasi de la Colegiul Universitar Cork sustine ca aceasta este „o descoperire epocala”. „Initial, data fiind starea foarte buna a incaltamintei, am crezut ca este vorba despre un obiect destul de nou, datand de acum 600-700 de ani. Dar cand testarea cu carbon radioactiv a scos in evidenta ca avem de-a face cu un obiect de acum 5.500 de ani, cea mai veche incaltaminte gasita pana acum, am ramas stupefiati”.

Purtatorul a fost femeie sau barbat?
Opinca a fost purtata de una dintre primele reprezentante ale populatiei de agricultori care a trait in regiunea muntilor Vayots Dzor din Armenia, in apropierea granitei cu Turcia si Iranul. Regiunea se afla la marginea Semilunei Fertile – vastul teritoriu manos unde au aparut primele orase si campuri cultivate din istoria omenirii. „Piesa este facuta dintr-o bucata de piele tabacita probabil cu ajutorul uleiurilor vegetale si a fost realizata direct pe piciorul purtatorului, pentru a se potrivi perfect. Inauntru am gasit iarba, dar nu este cert daca aceasta era pusa in interiorul incaltamintei pentru a pastra caldura sau pentru a mentine forma opincii”, afirma Pinhasi.
Arheologii au mai remarcat ca la un moment dat, unul dintre orificiile pentru sireturi s-a rupt, iar purtatorul a fost nevoit sa dea o alta gaura in bucata de piele. Desi nu stiu cu siguranta daca opinca a fost purtata de o femeie sau de un barbat, ei inclina spre prima varianta, avand in vedere marimea redusa a incaltarii, de doar 22,5 cm. Racoarea si uscaciunea existente in pestera au facut ca obiectul sa ramana perfect conservat; in plus, podeaua pesterii era acoperita de un strat gros de excremente de oaie, care au ajutat la mai buna pastrare a artefactelor gasite. Piesa de incaltaminte a fost gasita de o studenta armeana, Diana Zardaryan, de la Institutul de Arheologie din Erevan, intr-o firida care mai continea si un vas de ceramica spart si un corn de berbec.
Cercetatorul dr. Gregori Areshian, de la Universitatea California, Los Angeles, spune ca este cu siguranta cea mai impresionanta descoperire de acest gen. Pana acum, cele mai vechi incaltari erau o pereche de sandale impletite din fibre vegetale si gasite intr-o grota din Missouri, dar ele au fost purtate, opineaza expertii, la cel putin cateva sute de ani dupa opinca din Armenia.  „Deocamdata nu stim ce cauta acest artefact, alaturi de craniile de copii si de vasele cu grane in pestera sau care era scopul acestei pesteri. Ar putea fi vorba despre un ritual religios, ori am putea vorbi despre o ceremonie funerara, in care opinca si granele au fost folosite ca ofrande. Nu stim nici macar daca opinca a fost realizata de bastinasi sau a fost obtinuta prin negot, de la orasele si satele mult mai sofisticate din Mesopotamia”, adauga dr. Pinhasi.

Sursa: http://www.revistamagazin.ro/

1 Comentarii:

Tratamente cosmetice spunea...

cum arata.nu stiam ca mai exista asa ceva

Trimiteți un comentariu

 
Copyright Un blog personal © 2010 - All right reserved - Using Blueceria Blogspot Theme